Blackfin Design Titanium
10 juni 2020
BLACKFIN = NEOMADEINITALY

De geschiedenis van een Italiaans-Dolomietische ambacht vertaald in het Nederlands :

We zijn Italiaans en we werken in Italië.

We geven om mensen, het land en onze geschiedenis.

Dit noemen we “Nieuw, gemaakt in Italië”  -   NEOMADEINITALY 

In 1971 start Maria Pramaor een bedrijf op en geeft het haar naam, en zo begint een verhaal dat zich nog steeds afspeelt in Argordo, in de Italiaanse Dolomieten.

In de jaren zestig was het een heel ander Italië, hoewel iets hetzelfde is gebleven. Argordo is het gebied dat bekend stond om zijn brillen en de zorg waarmee deze werden geproduceerd. Hier opende Maria Pramaor in 1971 na negen jaar als werknemer in de branche haar eigen werkplaats voor het maken van monturen. Dit was het eerste hoofdstuk van een spannend verhaal, een verhaal over passie, vaardigheden en diepe toewijding.

 Opvallen in een concurrentiële markt.

In de jaren tachtig waren de meeste frames gemaakt van gewoon metaal en acetaat, en bijna niemand had overwogen om titanium frames te maken. In 1991 begonnen Maria Pramaor en haar man Primo Del Din met titanium te werken om iets anders te creëren dan hun concurrenten. Ze stuurden hun technische experts naar Japan, richtten een kleine afdeling op speciaal voor dit materiaal en begonnen die kennis op te bouwen die nog steeds het kenmerk is van elk Blackfin titanium frame.

We zijn nooit verhuisd van Agordo, de plek die onze waarden weerspiegelt.

Onze inzet en leergierigheid zijn sinds die eerste dagen niet veranderd. We besteden nog steeds dezelfde zorg aan onze frames en we geven ook veel om de plaats waar we ze maken. We zijn geboren in Agordo en we zijn er nog steeds. We hebben wijzigingen aangebracht in ons pand om ons meer ruimte te geven en onze werknemers comfortabeler te maken, maar onze Pramaor-basis is nog steeds waar Blackfin-frames worden gemaakt. Onze geschiedenis en onze genegenheid voor elkaar binden ons samen en het zal ons vooruit helpen in de toekomst.

 Een heel bijzondere plek

We hebben het geluk om te wonen en werken op een heerlijke, bijna magische plek. Bergmeren, eeuwenoud bos, Alpenstroompjes, torenhoog boven ons de glorieuze Dolomieten, een berglandschap in zijn puurste vorm. We konden niet stoppen om alleen maar naar deze wonderen van de natuur te staren, we lieten ze eerder onze inspiratie zijn en zorgden ervoor dat alle brillen die we produceren deze wonderen belichamen. Het zou volkomen zinloos zijn om op zo'n prachtige plek te wonen en het dan te verraden door iets matigs te maken.

 Een overgangsritueel

Het resultaat, een Blackfin-frame & de honderden processen die eraan vooraf gaan, zijn voor ons een telkens een klein ritueel.

We zijn Italiaans en alles wat we maken is bedacht en geproduceerd in Italië. Zelfs dat is voor ons niet genoeg. Een Blackfin-model is uniek vanwege de manier waarop het is gemaakt, elk het resultaat van de technische expertise en de creatieve roeping van generaties mannen en vrouwen die zich toeleggen op het produceren van een kunstwerk. Mensen die we nog steeds ontmoeten en die we met heel ons hart kunnen bedanken voor alles wat ze doen, maar vooral voor de geweldige manier waarop ze het doen.

 Puur titanium

Elk frame is alleen gemaakt van Japans titanium, maar het wordt volledig in Italië bewerkt.

We werken al tientallen jaren met dit geweldige metaal, waardoor het moeilijk, zo niet ronduit onmogelijk is om iemand te vinden die het beter doet dan wij of die het gewoon beter weet dan wij. Daarom gaan we helemaal naar Japan om de beste partijen ruw titanium te kopen bij gecertificeerde producenten, wat ons de puurste en meest perfecte grondstof garandeert. Het is deze bewuste keuze die, beter dan wat dan ook, onze wens toont om brillen van topkwaliteit te creëren zonder ons te laten beperken door grenzen, obstakels of afstand.

 Complexe eenvoud

Ontwerp perfectie wordt niet per ongeluk bereikt: tijd, onderzoek en veel hard werk is nodig.

Als u een fantastisch product wilt maken, zijn er geen snelkoppelingen, er is maar één weg die u moet inslaan. Een Blackfin-model begint het leven als een concept, dat vervolgens een schets wordt en uiteindelijk wordt omgezet in een prototype. Onderweg zijn er technische tests, kleuraanpassingsexperimenten en eindeloze aanpassingen totdat we bij een object komen dat zowel technisch als esthetisch fantastisch is. We stoppen alleen als het resultaat van deze lange reis het oorspronkelijke idee waarmaakt en we voelen dat onze inspanningen zijn beloond. 

Onze ruimte

"Je kunt niet aan architectuur denken zonder aan mensen te denken". Deze woorden van architect Richard Rogers waren ons uitgangspunt voor het ontwerp van ons gebouw. We geloven dat er een zekere emotionele chemie moet zijn tussen de werkomgeving en wat we creëren. Het is misschien bijna onmerkbaar, maar om het mogelijk te maken hebben we een omgeving nodig die op een intieme, vreedzame manier opengaat voor de natuurlijke wereld. Ons pand weerspiegelt wie we zijn, een mix van wat hedendaags en internationaal is en een sterke band met ons territorium.

 

Een gezelschap van mensen. Human resources zijn het belangrijkste, zonder mensen zou er geen Blackfin kunnen zijn.

Blackfin is een product van alle mensen die er deel van uitmaken, omdat zij het zijn die de droom al meer dan veertig jaar levend houden. Het zijn de ontwerpers, de fabrieksarbeiders, de administratieve staf, de technische experts en de mensen die onze plek elke dag schoonhouden. Zonder deze mensen, met hun artistieke talenten, ongeëvenaarde technische expertise en hun bereidheid om de handen uit de mouwen te steken, zouden we nooit zijn geworden wat we nu zijn. Dit is waarom we Italië nooit zullen verlaten, omdat het hen en ons land zou verraden.